Test alergenów spożywczych – środki konserwujące

Wykonywany jest najczęściej w sytuacjach, gdy do objawów alergii należą: bóle głowy, brzucha, zaczerwienienie szczególnie twarzy, wysypki, pokrzywka, astma, duszności, drętwienie języka bądź ciała, obrzęk zatok.

Cennik
Badanie wstępne150 zł
Pakiet dwóch badań (test na środki spożywcze + jeden test dodatkowy np.: pyłkowy, wziewny lub podstawowy)200 zł
Pakiet trzech badań (test na środki spożywcze + dwa dodatkowe testy)250
Pakiet czterech badań (test na środki spożywcze + trzy dodatkowe testy)300
Odczulanie – 1 sesja50 zł

BARWNIKI
E 102, E 104, E 110, E 120, E 122, E 123, E 124, E 127, E 132, E 133, E 151, mieszanka żółta, mieszanka czerwona, mieszanka brązowa

EMULGATORY
E 322 lecytyna S, E 322 lecytyna D, E 338, E 339 b, E 340 a, E 340 b, E 340 c, E 341 c, E 450, E 450 a, E 450 c, E 621, E 622, E 623

ANTYOKSYDANTY
E 310, E 312, E 320, E 321

AROMATY
aromat malinowy, aromat truskawkowy, aromat morelowy, aromat wiśniowy, aromat pomarańczowy, aromat cytrynowy, aromat jabłkowy, aromat gruszkowy, aromat bananowy, aromat waniliowy, aromat ziołowy, aromat rumowy, aromat coca cola

KONSERWANTY
E 200, E 202, E 210, E 211, E 212, E 214 PHB, E 216 PHB, E 218 PHB, E 220, E 221, E 223, E 224, E 230, E 233, E 249, E 250, E 251, E 252

INNE
fenol, kwas salicylowy, kwas acetylosalicylowy, kwasek cytrynowy, guma arabska, fluorek wapnia, sulfadiaza, sulfaguanida, prokaina, , chinina, ocet winny

SŁODZIKI
mannit, sacharyna Na, cyclamat, aspartam, sorbit, laktoza, fruktoza

Jak wygląda przygotowanie do testów alergicznych?

W okresie 7 dni poprzedzających badanie nie można zażywać żadnych leków antyalergicznych- antyhistaminowych, wapna i leków sterydowych. Należy zwrócić uwagę na inne leki w których mogą wystąpić te składniki np. leki przeciw objawom grypy lub na przeziębienie. Leki przeciwhistaminowe, sterydowe odmiejscowe np. krople, maści, preparaty wziewne nie są przeciwwskazaniem.