Nietolerancje pokarmowe
Nietolerancje pokarmowe dotyczą wielu osób. Ponieważ objawy mogą wystąpić w różnym czasie od spożycia posiłku, często trudno je zidentyfikować. Nietolerancje często mylone są z alergią, mogą mieć podobne objawy, ale ich podłoże jest inne. Alergia wywołana jest problemem immunologicznym organizmu. O nietolerancji mówimy najczęściej przy produktach, które często spożywamy, brakuje nam enzymów trawiennych do ich rozkładu. Objawy nietolerancji pokarmowej występują także przy spożywaniu substancji chemicznych i konserwantów oraz przeciwutleniaczy zawartych w żywności.
Najczęstsze nietolerancje to:
- Celiakia; czyli nietolerancja glutenu: bóle brzucha, wychudzenie, biegunki, zaparcia, wymioty
- Nietolerancja laktozy, cukru zawartego w mleku krowim i kobiecym: kolki, przelewania w brzuchu, biegunki
- Fruktozemia; nietolerancja fruktozy: wymioty, biegunka, hipoglikemia
OBJAWY NAJCZĘŚCIEJ OBEJMUJĄ:
- Ból brzucha
- Ból głowy
- Przewlekłe zmęczenie
- Bóle stawów
- Nudności
- Wymioty
- Ból głowy
- Stany zapalne zatok
- Pokrzywka
- Swędzenie skóry
Cennik
Test na nietolerancje pokarmowe | 100 zł |
Terapia | 1 sesja 50 zł |
TEST NA NIETOLERANCJE ZAWIERA 58 ampułek
ZBOŻA
pszenica, żyto, jęczmień, owies, proso, orkisz, soja, kasza gryczana, ryż, sezam, kukurydza, drożdże, gluten
UŻYWKI
kawa, herbata, kakao, miód, cukier
RYBY
mieszanka ryb I, mieszanka ryb II, flądra, makrela, łosoś, śledź, dorsz
MIĘSO
kurczak, cielęcina, baranina, wołowina, wieprzowina
MLEKO, JAJA
białko mleka krowiego, laktoza, żółtko jaja, białko jaja
WARZYWA
marchew, cebula, szpinak, ziemniak, pomidor, fasola
OWOCE
jabłko, gruszka, truskawki, maliny, agrest, porzeczki, winogrono, banan, brzoskwinia, wiśnia, morela, pomarańcza, cytryna, grejpfrut
ORZECHY
migdały, orzech włoski, orzeszki ziemne, orzeszki laskowe
Po wykonaniu testu w gabinecie prowadzone są terapie usuwające nietolerancje pokarmowe. Ważna jest w trakcie trwania procesu terapeutycznego całkowita eliminacja substancji wywołujących dokuczliwe objawy.