Nietolerancje pokarmowe

test na nietolerancje pokarmowe Meridianmed

Nietolerancje pokarmowe dotyczą wielu osób. Ponieważ objawy mogą wystąpić w różnym czasie od spożycia posiłku, często trudno je zidentyfikować. Nietolerancje często mylone są z alergią, mogą mieć podobne objawy, ale ich podłoże jest inne.  Alergia wywołana jest problemem immunologicznym organizmu. O nietolerancji mówimy najczęściej przy produktach, które często spożywamy, brakuje nam enzymów trawiennych do ich rozkładu. Objawy nietolerancji pokarmowej występują także przy spożywaniu substancji chemicznych i konserwantów oraz przeciwutleniaczy zawartych w żywności.

Najczęstsze nietolerancje to:

  • Celiakia; czyli nietolerancja glutenu: bóle brzucha, wychudzenie, biegunki, zaparcia, wymioty
  • Nietolerancja laktozy, cukru zawartego w mleku krowim i kobiecym: kolki, przelewania w brzuchu, biegunki
  • Fruktozemia; nietolerancja fruktozy: wymioty, biegunka, hipoglikemia

OBJAWY NAJCZĘŚCIEJ OBEJMUJĄ:

  • Ból brzucha
  • Ból głowy
  • Przewlekłe zmęczenie
  • Bóle stawów
  • Nudności
  • Wymioty
  • Ból głowy
  • Stany zapalne zatok
  • Pokrzywka
  • Swędzenie skóry
Cennik
Test na nietolerancje pokarmowe100 zł
Terapia 1 sesja 50 zł

TEST NA NIETOLERANCJE ZAWIERA 58 ampułek

ZBOŻA
pszenica, żyto, jęczmień, owies, proso, orkisz, soja, kasza gryczana, ryż, sezam, kukurydza, drożdże, gluten

UŻYWKI
kawa, herbata, kakao, miód, cukier

RYBY
mieszanka ryb I, mieszanka ryb II, flądra, makrela, łosoś, śledź, dorsz

MIĘSO
kurczak, cielęcina, baranina, wołowina, wieprzowina

MLEKO, JAJA
białko mleka krowiego, laktoza, żółtko jaja, białko jaja

WARZYWA
marchew, cebula, szpinak, ziemniak, pomidor, fasola

OWOCE
jabłko, gruszka, truskawki, maliny, agrest, porzeczki, winogrono, banan, brzoskwinia, wiśnia, morela, pomarańcza, cytryna, grejpfrut

ORZECHY
migdały, orzech włoski, orzeszki ziemne, orzeszki laskowe

Po wykonaniu testu w  gabinecie prowadzone są  terapie usuwające nietolerancje pokarmowe. Ważna jest w trakcie trwania procesu terapeutycznego całkowita eliminacja substancji wywołujących dokuczliwe objawy.